Havutça'dan Kuvay-ı Milliye Günü kutlaması

Havutça

Milletvekili Namık Havutça:”Balıkesir'in kahramanları, Kurtuluş Savaşı'nda önemli görevler üstlendi”






Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, 10. Balıkesir Kuvay-ı Milliye Günü” nedeniyle yayınladığı mesajında, Balıkesir'in Kuvay-ı Milliye mücadelesinde bağımsızlık ve özgürlük için bir araya gelişin sembolü olduğuna dikkati çekti. Havutça, Balıkesir'in kahramanları, Kurtuluş Savaşı'nda çok önemli, başarılı görevler yaptı. Düşmana ilk kurşun Ayvalık'ta, son kurşun ise Bandırma'da atıldı. O kahramanlarımız sâyesinde, bu topraklarda bugün, özgürce yaşıyoruz” dedi.

Havutça'nın mesajı şöyle:

Emperyalist devletlerin desteğiyle Yunanlıların, 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir'i işgâl etmelerinin ardından 16 Mayıs 1019'da Okuma Yurdu, 18 Mayıs 1919'da Alacamescit'te toplanıp, silâhlı direniş kararı alan ve Redd-i İlhâk Cemiyeti'nin kurulması, Balıkesir'imiz için Kuvay-ı Milliye Mücadelesi'nin başladığı gündür.

İşgâl altındaki vatanı, düştüğü durumdan kurtarmak amacıyla büyük bir halkın bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi için ateşin yakıldığı gündür. Yüce önder Gazi Mustafa Kemal liderliğinde, ‘Ya istiklâl, ya ölüm' savaşı veren bir ulusun kahramanları, Kurtuluş Savaşı'nda çok önemli, başarılı görevler üstlendi. Düşmana ilk kurşun Ayvalık, son kurşun ise Bandırma'da atıldı. O kahramanlarımız sâyesinde bu topraklarda bugün, özgürce yaşıyoruz.

Balıkesir, Kuvay-ı  Milliye mücadelesince bağımsızlık ve özgürlük için bir araya gelişin sembolüdür. İşgâl altındaki vatanı, düştüğü durumdan kurtarmak amacıyla yaşlısı, genci, çocuğu, kadını, emekli veya terhis olmuş subayın, kaymakamın veya vatanseverin yol göstericiliğinde örgütlenerek, Kuvay-ı Milliye ruhunu ortaya koymuştur. Batı Anadolu Kuvay-ı Milliye hareketlerinin ilk önderlerinden olan Bekir Sami Bey, 17. Kolordu Kumandan Vekili olarak atanarak, 21 Mayıs 1919'da Bandırma'ya gittiğinde, ‘Burası Türkiye'dir. Burada tek bayrak, Türk bayrağıdır. Bunun dışında başka bir bayrağın asılmasına, sallanmasına, saygı görmesine izin vermek, alçaklıktır. Şimdi derhal, kentteki Yunan bayraklarını kaldırtacaksınız. Bu iş, üç saat içinde sona ermezse ben, sizi öldüreceğim. Haydi, görev başına!” diyerek, Kuvay-ı Milliye ruhunu en çarpıcı durumuyla göstermiştir.

Bugün, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, Balıkesir'imiz ve ulusumuz için önemli bir değere sahip bulunan Kuvay-ı Milliye kahramanlarını saygı ve minnetle bir kez daha anıyorum.”



 



Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı